Gołąbki inaczej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    1 kg
  • ryż

    1 kg
  • cukinia

    1 średnia
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 zabki
  • sól, pieprz, papryka słodka

    do smaku
  • jajko

    3 sztuki
  • kapusta

    2 duża
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki inaczej foto
Kapustę myjemy , następnie wykrawamy z niej "głąba". I taką kapustę wkłądamy do garnka (duży musi byc) wyciętem głąbem do dna garnka. Podsypujemy go łyzeczką soli, wodą około 1 litra i ocetem, tak około 2 łyżeczek. gotujemy pod przykryciemy około 50 minut, chodzi o to aby liście byly miękkie. Wyjmujemy i oddzialamy liście od siebie.

Następnie ryż musi być ugotowany na półtwardo, dodajemy do niego mięso mielone, jajka,
Krok 2 - Gołąbki inaczej foto
Na woku przygotowałąm dodatkowe nadzienie, wpadłam na to robiąc nadziewaną cukinię. Mianowicie cukinię prziecinamy, wydranżamy jeżeli zajdzie taka potrzeba i kroimy w drobną kostkę, Cebule obieramy , siekamy i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy do niej cukinię, opłukaną, wydrążoną i pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, posiekane grzyby kominki. Podduszamy, doprawiamy do smaku. Dodajemy do ryżu z mięsem i jajkiem, mieszamy i ewentualnie możemy doprawić do smaku.
Krok 3 - Gołąbki inaczej foto
Następnie na nasze liście wykładamy porcję farszu i zawijamy.
Krok 4 - Gołąbki inaczej foto
Musimy je ułożyć ściśle w garnku . na dnie garnka wykładamy kilka liści, ja wykorzystuje te z których nie moge zawinąć gołąbków. Z
Krok 5 - Gołąbki inaczej foto
alewamy litrem wody i dosimy je. Na wierzch gołąbków także wykłądamy liscie kapusty.Okres duszenia około 1,5-2 godzin pod przyrywką. Podajemy same, bądź sosem pomidorowym. Smakuje super. Zawsze troszkę inna odmiana potrawy:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 22.12.2012 21:36
ciekawy przepis
Madziela 29.09.2012 18:21
ciekawy pomysl na golabki :)
Sroczka 15.08.2012 20:53
Doskonałe gołąbki. Z chęcią zjadłabym jednego.
agunesu 15.08.2012 20:12
fajna wersja farszu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat