Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki inaczej

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 1 kg
ryż 1 kg
cukinia 1 średnia
papryka czerwona 2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 zabki
sól, pieprz, papryka słodka do smaku
jajko 3 sztuki
kapusta 2 duża

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki inaczej

Kroki postępowania

1
Kapustę myjemy , następnie wykrawamy z niej "głąba". I taką kapustę wkłądamy do garnka (duży musi byc) wyciętem głąbem do dna garnka. Podsypujemy go łyzeczką soli, wodą około 1 litra i ocetem, tak około 2 łyżeczek. gotujemy pod przykryciemy około 50 minut, chodzi o to aby liście byly miękkie. Wyjmujemy i oddzialamy liście od siebie.

Następnie ryż musi być ugotowany na półtwardo, dodajemy do niego mięso mielone, jajka,
Krok 1 - Gołąbki inaczej foto
2
Na woku przygotowałąm dodatkowe nadzienie, wpadłam na to robiąc nadziewaną cukinię. Mianowicie cukinię prziecinamy, wydranżamy jeżeli zajdzie taka potrzeba i kroimy w drobną kostkę, Cebule obieramy , siekamy i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy do niej cukinię, opłukaną, wydrążoną i pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, posiekane grzyby kominki. Podduszamy, doprawiamy do smaku. Dodajemy do ryżu z mięsem i jajkiem, mieszamy i ewentualnie możemy doprawić do smaku.
Krok 2 - Gołąbki inaczej foto
3
Następnie na nasze liście wykładamy porcję farszu i zawijamy.
Krok 3 - Gołąbki inaczej foto
4
Musimy je ułożyć ściśle w garnku . na dnie garnka wykładamy kilka liści, ja wykorzystuje te z których nie moge zawinąć gołąbków. Z
Krok 4 - Gołąbki inaczej foto
5
alewamy litrem wody i dosimy je. Na wierzch gołąbków także wykłądamy liscie kapusty.Okres duszenia około 1,5-2 godzin pod przyrywką. Podajemy same, bądź sosem pomidorowym. Smakuje super. Zawsze troszkę inna odmiana potrawy:)
Krok 5 - Gołąbki inaczej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 22.12.2012 21:36
ciekawy przepis
Madziela 29.09.2012 18:21
ciekawy pomysl na golabki :)
Sroczka 15.08.2012 20:53
Doskonałe gołąbki. Z chęcią zjadłabym jednego.
agunesu 15.08.2012 20:12
fajna wersja farszu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak