Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki Emilki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone z indyka 450 gram
mięso mielone wieprzowo-wołowe 250 gram
ryż 1 i 1/2 szklanki
cebula 0,5 szt
marchew 1 szt
Przyprawa do mięs Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
kostka rosołowa 1 szt
kapusta biała 1 główka
olej
przecier pomidorowy 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki Emilki

Z kapusty wycinamy głąba,wkładamy ja do garnka z wodą i odparzamy.Odrywamy delikatnie odparzone liście.Ryż gotujemy do półtwardości.Wystudzony ryż łączymy z mięsem,przyprawami.Dodajemy do farszu zeszkloną na oleju,pokrojoną w kostkę cebulę.Farsz wkładamy w liście kapusty i dokładnie zawijamy.Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty,następnie układamy uformowane gołąbki,wlewamy wodę tak aby zakryła wszystkie gołąbki.Podczas gotowania dodajemy troszkę pieprzu mielonego, kostkę rosołową i startą marchewkę.Gotujemy pod przykryciem na mniejszym ogniu.Gdy kapusta będzie miękka dodajemy 3 łyżeczki przecieru pomidorowego i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna74 30.04.2012 15:49
fajne, fajne...
Magdalena80 21.10.2011 23:21
jak zawsze zajmują u mnie pierwsze miejsce :)
Mala 29.12.2010 16:20
gołąbki mam na nie ochotę
m1monika 20.10.2010 20:52
uwielbiam gołąbki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak