Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki dla smakoszy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wiecie jak jest w tygodniu. Człowiek czasami jest tak zabiegany, że nie wie, gdzie ma ręce włożyć. Przepis ten szczególnie polecam paniom domu, które wracając z pracy, "idą" do następnej. Obiad w kilka chwil to wybawienie.

Składniki:

Składniki:

kapusta biała 500 gramów
ryż 2 łyżki
mięso mielone wołowe 300 gramów
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
bułka tarta 4 łyżki
śmietana 18% 400 mililitrów
mleko 3,2% 100 mililitrów
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki dla smakoszy

Gołąbki to popularne danie kuchni polskiej - prosty do przygotowania i bardzo smaczny obiad. Można je zrobić na kilka sposobów, w zależności od upodobań.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić gołąbki bez zawijania ich w liście kapusty?
  • jak zrobić pyszną masę do gołąbków?
  • jak zrobić sos do gołąbków?
  • ile należy dusić gołąbki?

1. Kapustę drobno szatkujemy.

2. Ryż gotujemy na półmiękko.

3. Pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na maśle.

4. Kapustę, mięso, ryż, cebulę dokładnie ze sobą łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

5. Z masy formujemy "gołąbki", obtaczamy w bułce tartej, umieszczamy w brytfance.

6. Śmietanę łączymy z mlekiem i majerankiem, zalewamy gołąbki.

7. Dusimy pod przykryciem przez 40-45 minut.

Gotowe!

Poznaj także inne przepisy na gołąbki, np. gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym, gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym, lub gołąbki w panierce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak