Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki dla smakoszy
Gołąbki to popularne danie kuchni polskiej - prosty do przygotowania i bardzo smaczny obiad. Można je zrobić na kilka sposobów, w zależności od upodobań.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić gołąbki bez zawijania ich w liście kapusty?
- jak zrobić pyszną masę do gołąbków?
- jak zrobić sos do gołąbków?
- ile należy dusić gołąbki?
1. Kapustę drobno szatkujemy.
2. Ryż gotujemy na półmiękko.
3. Pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na maśle.
4. Kapustę, mięso, ryż, cebulę dokładnie ze sobą łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
5. Z masy formujemy "gołąbki", obtaczamy w bułce tartej, umieszczamy w brytfance.
6. Śmietanę łączymy z mlekiem i majerankiem, zalewamy gołąbki.
7. Dusimy pod przykryciem przez 40-45 minut.
Gotowe!