Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki Bożeny

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dziś polecam smaczne gołąbki z kapusty włoskiej z farszem mięsnym, ryżem oraz warzywami. Gołąbki można przygotować na obiad, ciepłą kolację, a także jako smakowitą przekąskę. Można je podać z sosem pomidorowym i ziemniakami, albo polać ketchupem.

Składniki:

kapusta włoska 1 szt.
mięso mielone 600 g
ryż 1 szklanka
boczek wędzony 150 g
olej rzepakowy do smażenia 3 duże łyż.
cebule 2 szt.
papryka czerwona 0.5 szt.
marchewka 1 szt.
jajko 1 szt.
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 duża łyż.

Porada

Gdyby gołąbki za mocno nam się spiekały możemy je nakryć folią aluminiową. Majeranek przed dodaniem rozetrzeć w rękach aby wydobyć aromat. Przyprawy dodajemy do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki Bożeny

Kapustę włoską oczyszczamy z wierzchnich liści, wycinamy głąb i wkładamy do wrzątku.
Po kilkunastu minutach zdejmujemy kolejno blanszowane liście i tak do końca kapusty. Gdyby liście wydawały nam się za twarde wkładamy ponownie do wrzątku i gotujemy kilka minut.
Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
Cebulę po obraniu kroimy w kostkę, to samo robimy z papryką, natomiast marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.
Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną cebulę oraz przygotowane warzywa, smażymy kilka minut i studzimy.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ugotowany, wystudzony ryż oraz podsmażone warzywa z boczkiem.
Dodajemy jajko oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy.
Z liści odkrawamy zgrubienie, na każdy liść nakładamy przygotowany farsz, składamy boki a następnie zwijamy gołąbki.
Układamy ciasno na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.

Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub po prostu polane ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 18:56
Dobre gołabki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak