Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
ryż jaśminowy
1 szkl -
boczek wędzony
500 g -
cebula
duża -
grzyby suszone
garść (ugotowanych) -
kapusta pekińska
500 g -
kapusta kiszona
200 g -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 szkl -
jajko
2 -
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
-
sól i pieprz
-
olej do smażenia
-
koperek
pęczek
Sos
-
grzyby suszone
spora garść -
cebula
duża -
mąka
1 łyżka -
bulion wołowy
500 ml -
śmietana 18 proc
3 łyżki -
mleko 3,2%
150 ml -
Liść lubczyku suszony Prymat
1 łyżka -
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Gołąbki bez zawijania z ryżem i boczkiem
Boczek kroimy na kawałki. Razem z cebulą i ugotowanymi grzybami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Kapustę pekińską ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kapustę kiszoną drobno kroimy.
Koperek siekamy.
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i mieszamy razem z jajkami ,bułką tartą ,do smaku doprawiamy pieprzem i maggą.
Formujemy gołąbki ,obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do brytfanki.
Przygotowujemy sos:
Grzyby zalewamy zimną wodą ,gotujemy do miękkości. Wyławiamy (wodę z gotowania zostawiamy ok.200 ml) i kroimy w paseczki. W rondelku podsmażamy posiekaną cebulę ,dodajemy pokrojone grzyby i oprószamy mąką. Chwilę smażymy ,dodajemy wodę z gotowania grzybów oraz bulion ,zagotowujemy. W miseczce mieszamy śmietanę z mlekiem i lubczykiem ,dodajemy do całości. Całość chwilę podgrzewamy i zalewamy gołąbki ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C ,pieczemy 20-25 min.
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się