Gołąbki bez zawijania z ryżem i boczkiem

Gołąbki bez zawijania z ryżem i boczkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ryż jaśminowy

    1 szkl
  • boczek wędzony

    500 g
  • cebula

    duża
  • grzyby suszone

    garść (ugotowanych)
  • kapusta pekińska

    500 g
  • kapusta kiszona

    200 g
  • bułka tarta

    1 szkl
  • jajka

    2
  • przyprawa do zup i potraw w płynie

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

  • koperek

    pęczek

Sos

  • grzyby suszone

    spora garść
  • cebula

    duża
  • mąka

    1 łyżka
  • bulion wołowy

    500 ml
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • mleko 3,2%

    150 ml
  • liść lubczyku

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy na półtwardo.
Boczek kroimy na kawałki. Razem z cebulą i ugotowanymi grzybami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Kapustę pekińską ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kapustę kiszoną drobno kroimy.
Koperek siekamy.
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i mieszamy razem z jajkami ,bułką tartą ,do smaku doprawiamy pieprzem i maggą.
Formujemy gołąbki ,obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do brytfanki.
Przygotowujemy sos:
Grzyby zalewamy zimną wodą ,gotujemy do miękkości. Wyławiamy (wodę z gotowania zostawiamy ok.200 ml) i kroimy w paseczki. W rondelku podsmażamy posiekaną cebulę ,dodajemy pokrojone grzyby i oprószamy mąką. Chwilę smażymy ,dodajemy wodę z gotowania grzybów oraz bulion ,zagotowujemy. W miseczce mieszamy śmietanę z mlekiem i lubczykiem ,dodajemy do całości. Całość chwilę podgrzewamy i zalewamy gołąbki ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C ,pieczemy 20-25 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alex_M

30.01.2016 07:49
zjadłabym :)

Jadwiga/Jaga85

15.03.2015 21:35
Ależ apetyczne zdjęcie!

Magula

15.03.2015 20:23
wyglądają rewelacyjnie

Malinka

15.03.2015 19:30
Bardzo smacznie się prezentują :)

Ada-Gaba

15.03.2015 19:07
pyszny obiadek

Adamorek

15.03.2015 17:56
przepyszne są

Michał2

15.03.2015 17:48
Smaczne jedzenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat