Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gołąbki

  • młoda kapusta

    1 główka
  • mięso mielone wieprzowe

    1 kg
  • ryż

    200 gram
  • jajko

    3 sztuki
  • kasza manna

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

  • olej do smażenia

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

SOS

  • masło

    100 gram
  • bulion

    1,5 litra
  • mąka

    3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    1 słoiczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą foto
Z kapusty usunąć pierwsze, zwiędłe liście. Usunąć głąb i zetrzeć na tarce.
Krok 2 - Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą foto
Do kapusty dodać mięso mielone oraz przyprawy do smaku: sól czosnkowa, pieprz ziołowy, słodką paprykę oraz kucharek. Dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą foto
Ryż ugotować w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Dodać wraz z jajkami do mięsa i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kaszę mannę i ponownie wymieszać.
Krok 4 - Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą foto
Uformować gołąbki i obtaczać w mące.
Krok 5 - Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą foto
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć gołąbki na rumiano z obu stron.
Krok 6 - Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą foto
Przełożyć do dużego garnka lub brytfany.
Krok 7 - Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą foto
Przygotować sos: masło rozpuścić w rondelku, dodać 3 łyżki mąki, energicznie wymieszać. Wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Powstałym sosem polać gołąbki i całość gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 40 minut.
afrodyta
Pyszne domowe gołąbki podane w innej - szybszej wersji. Polecam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 23.05.2016 21:39
pyszne, zjadłabym
dodi 23.05.2016 20:52
dawno nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat