Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania wg Gosi

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 600 gram
kapusta biała młoda 1/2 główki
cebula czerwona 1 mniejsza
kasza manna 1,5 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
jajko 1
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
mąka do panierowania
tłuszcz do smażenia
woda 4 szklanki
kostka rosołowa 2 sztuki
koncentrat pomidorowy ok. 170 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania wg Gosi

Kroki postępowania

1
Łopatkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Krok 1 - Gołąbki bez zawijania wg Gosi foto
2
W maszynce mielimy również połowę z poszykowanej kapusty oraz obraną cebulę.
Krok 2 - Gołąbki bez zawijania wg Gosi foto
3
Następnie wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą , kaszę manną oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę i przyprawę do wieprzowiny. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Gołąbki bez zawijania wg Gosi foto
4
Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 4 - Gołąbki bez zawijania wg Gosi foto
5
W garnku lub głębszej patelni zagotowujemy wodę z kostkami rosołowymi, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 5 - Gołąbki bez zawijania wg Gosi foto
6
Kapustę, która nam została, dzielimy na liście i wkładamy je do sosu.
Krok 6 - Gołąbki bez zawijania wg Gosi foto
7
Następnie wkładamy klopsiki i całość dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Klopsiki z sosem i liśćmi kapusty wykładamy na półmisek.
Krok 7 - Gołąbki bez zawijania wg Gosi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 01.08.2015 09:26
takie są pyszne
paula191919 23.07.2015 10:33
Takich gołąbków jeszcze nie jadłam...
IKrakowianka 16.07.2015 10:29
lubię takie gołąbki
Habibi 16.07.2015 10:24
Jak ja ich dawno nie robiłam... A bardzo je lubię - niestety reszta rodziny nie przepada za nimi, więc robię sporadycznie.
Justi2401 16.07.2015 09:35
Pyszny obiad! Bardzo lubię gołąbki bez zawijania ;)
Franciszek 16.07.2015 09:10
Pyszne gołąbki
Ewelina1991 16.07.2015 08:50
cała rodzina uwielbia tak przyrządzone gołąbki ;-)
pestka 16.07.2015 08:20
pyszny obiad
Anna169Hosz 16.07.2015 08:09
Na pewno smaczne.
Renata9 16.07.2015 07:59
Bardzo lubię gołąbki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak