Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-paprykowym
1. Kapustę sparzyć, usunąć głąb, poszatkować. Ryż ugotować al dente. Do mięsa dodać ryż, kapustę oraz odciśnięta z mleka kajzerkę. Masę mięsną doprawić solą i pieprzem.
2. Nawilżonymi dłońmi formować owalne gołąbki, ułożyć w głębokiej blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.
3. Sos pomidorowo-paprykowy: Paprykę, pomidory, cebulę oraz czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić warzywa. Przełożyć je do blendera, wlać jedną szklankę rosołu/bulionu, zblendowć na gładki krem.
4. W garnku zagotować pozostały rosół/bulion, zmiksowane warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Sos doprawić solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, całość wymieszać do połączenia się składników, zagotować. Sosem polać gołąbki. Piec około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5. Gołąbki podawać np. z młodymi ziemniakami posypanymi koprem lub z pieczywem.