Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-paprykowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-paprykowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tradycyjne gołąbki w pysznym sosie na bazie pomidorów i papryki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gołąbki:

  • mięso z łopatki wieprzowej mielone

    1 kg
  • ryż

    400 g
  • kapusta biała

    1 główka
  • kajzerka

    1 sztuka
  • sól

    2 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 łyżeczki

Sos pomidorowo-paprykowy:

  • rosół

    2 litry
  • koncentrat pomidorowy

    420 g
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pomidory

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    4 sztuki
  • suszone pomidory z czosnkiem

    1 łyżeczka
  • sól

    2 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kapustę sparzyć, usunąć głąb, poszatkować.
Ryż ugotować al dente.
Do mięsa dodać ryż, kapustę, oraz odciśnięta z mleka kajzerkę.
Masę mięsną doprawić solą i pieprzem.
2. Nawilżonymi dłońmi formować owalne gołąbki, ułożyć w głębokiej blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.
3. Sos pomidorowo-paprykowy: Paprykę, pomidory, cebulę oraz czosnek pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić warzywa.
Przełożyć je do blendera , wlać jedną szklankę rosołu/bulionu, zblendowć na gładki krem.
4. W garnku zagotować pozostały rosół/bulion, zmiksowane warzywa oraz koncentrat pomidorowy.
Sos doprawić solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, całość wymieszać do połączenia się składników, zagotować.
Sosem polać gołąbki.
Piec około 90 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
5. Gołąbki podawać np z młodymi ziemniakami posypanymi koprem lub z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat