Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-paprykowym

5.0
(71)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tradycyjne gołąbki w pysznym sosie na bazie pomidorów i papryki.

Składniki:

Gołąbki:

mięso z łopatki wieprzowej mielone 1 kilogram
ryż 400 gramów
kapusta biała 1 główka
kajzerka 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki

Sos pomidorowo-paprykowy:

rosół 2 litry
koncentrat pomidorowy 420 gramów
papryka czerwona 1 sztuka
pomidory 2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
suszone pomidory z czosnkiem 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-paprykowym

1. Kapustę sparzyć, usunąć głąb, poszatkować. Ryż ugotować al dente. Do mięsa dodać ryż, kapustę oraz odciśnięta z mleka kajzerkę. Masę mięsną doprawić solą i pieprzem.

2. Nawilżonymi dłońmi formować owalne gołąbki, ułożyć w głębokiej blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.

3. Sos pomidorowo-paprykowy: Paprykę, pomidory, cebulę oraz czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić warzywa. Przełożyć je do blendera, wlać jedną szklankę rosołu/bulionu, zblendowć na gładki krem.

4. W garnku zagotować pozostały rosół/bulion, zmiksowane warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Sos doprawić solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, całość wymieszać do połączenia się składników, zagotować. Sosem polać gołąbki. Piec około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

5. Gołąbki podawać np. z młodymi ziemniakami posypanymi koprem lub z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak