Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-paprykowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tradycyjne gołąbki w pysznym sosie na bazie pomidorów i papryki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gołąbki:

  • mięso z łopatki wieprzowej mielone

    1 kilogram
  • ryż

    400 gramów
  • kapusta biała

    1 główka
  • kajzerka

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 łyżeczki

Sos pomidorowo-paprykowy:

  • rosół

    2 litry
  • koncentrat pomidorowy

    420 gramów
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pomidory

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • suszone pomidory z czosnkiem

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kapustę sparzyć, usunąć głąb, poszatkować. Ryż ugotować al dente. Do mięsa dodać ryż, kapustę oraz odciśnięta z mleka kajzerkę. Masę mięsną doprawić solą i pieprzem.

2. Nawilżonymi dłońmi formować owalne gołąbki, ułożyć w głębokiej blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.

3. Sos pomidorowo-paprykowy: Paprykę, pomidory, cebulę oraz czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić warzywa. Przełożyć je do blendera, wlać jedną szklankę rosołu/bulionu, zblendowć na gładki krem.

4. W garnku zagotować pozostały rosół/bulion, zmiksowane warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Sos doprawić solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, całość wymieszać do połączenia się składników, zagotować. Sosem polać gołąbki. Piec około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

5. Gołąbki podawać np. z młodymi ziemniakami posypanymi koprem lub z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat