Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania Ilony

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1,5 kg
kapusta biała 1 sztuka mała
ryż 1,5 woreczka
jaja 4+3 sztuki
cebula 1 sztuka
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
sól do smaku
kasza manna 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 szklanki
tłuszcz do smażenia
woda 2 szklanki
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
keczup 2 łyżki
Bazylia suszona Prymat
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania Ilony

Kroki postępowania

1
Kapustę drobniutko szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Mięso mielone przekładamy do miski.
Krok 1 - Gołąbki bez zawijania Ilony foto
2
Dodajemy zmieloną lub posiekaną drobno cebulkę, następnie ugotowany ryż, kucharka, pieprz do smaku, posiekaną natkę pietruszki i jajka. Wyrabiamy masę mięsną, dodajemy kaszę manną. Kapustę odciskamy z soku i dodajemy ją do mięsa. Ponownie wyrabiamy.
Krok 2 - Gołąbki bez zawijania Ilony foto
3
Z mięsa formujemy podłużne "kotleciki". Tak przygotowane gołąbki bez zawijania panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut.
Krok 3 - Gołąbki bez zawijania Ilony foto
4
Gołąbki podajemy z sosem. Ja przygotowuję sos pomidorowy. Zagotowuję 2 szklanki wody z kostką rosołową, dodaję 3- 4 łyżki koncentraty pomidorowego, 2 łyżki keczupu i śmietanę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, dodaję bazylię.
Krok 4 - Gołąbki bez zawijania Ilony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 03.02.2015 18:03
Naprawdę tylko na kilka minut wstawiasz je do piekarnika?
Kasia36 08.12.2013 22:03
Smacznie wyglądają
Seba 17.10.2013 09:58
uwielbiam gołąbki
IKrakowianka 20.09.2013 19:40
przepysznie wyglądają
RenataZ-et 17.09.2013 23:12
uwielbiam je!
Iwusia 17.08.2013 23:29
um... aż ślinka cieknie na sam widok
everay 12.08.2013 16:49
pycha gołąbki
sanielcia 12.08.2013 15:43
Też takie robię :)
Zdzisław 12.08.2013 15:36
dla mnie smaczne jedzenie
Konczi 12.08.2013 15:33
moje ulubione, dla mnie super
Katarina 12.08.2013 15:33
Bez zwijania jeszcze nie robiłam muszę spróbować
gosia1988 12.08.2013 14:48
robię podobnie i bardzo je lubię
Janina 12.08.2013 14:26
Bardzo lubię robić te gołąbki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak