Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1/2 średniej główki
mięso mielone 1/2 kg
ryż 1 szklanka suchego ryżu
jajko 2 szt
kasza manna 3 kopiaste łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki (opcjonalnie)
mąka pszenna 2-3 łyżki do obtoczenia
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia

Porada

Z porcji wychodzi około 20 sztuk.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania

Kroki postępowania

1
Kapustę drobno poszatkować i dodatkowo posiekać, aby kawałeczki były krótkie, posolić i odstawić, aby zmiękła i puściła sok. Potem odcisnąć i włożyć do miski, dodać ryż, mięso, kaszę, jajka, przyprawy do smaku i wyrobić na gładką masę.Jeśli jest zbyt rzadka dodać bułkę tartą. Mokrymi dłońmi formować owalne gołąbki, obtoczyć w mące (koniecznie, bo inaczej się rozpadną) i usmażyć na oleju ze wszystkich stron.
Krok 1 - Gołąbki bez zawijania foto
2
Usmażone gołąbki ustawić pionowo w rondlu z grubym dnem posmarowanym wcześniej olejem. Zalać wrzącą wodą tak, aby je zakryła , gotować na malutkim ogniu pod przykryciem 1-1,5 godziny .
Krok 2 - Gołąbki bez zawijania foto
3
Od czasu do czasu poruszać rondlem na boku ,aby gołąbki się nie przykleiły do dna, Pilnować aby woda się nie wygotowała.
Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkami duszonymi w śmietanie.
Krok 3 - Gołąbki bez zawijania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 24.12.2016 13:49
Wygląda pysznie
Janina 22.12.2016 22:30
Lubimy takie;))
agnieszka214 22.12.2016 20:54
Lubię takie gołąbki
IKrakowianka 22.12.2016 19:55
super danie
Jadwiga/Jaga85 22.12.2016 18:40
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak