Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gołąbki

mięso mielone wieprzowe 500 g
kapusta biała 500 g
ryż brązowy 100 g
jajko 1 szt
kasza manna 2 łyżki
cebula 1 szt
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Sos

sos pomidorowy 1 słoiczek
bulion drobiowy 200 ml
sól i pieprz 1 szczypta
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przekładamy do sitka aby ociekł. Umytą kapustę bardzo drobno szatkujemy, a następnie odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.

Cebulę drobno szatkujemy w kostkę i smażmy na złoty kolor na oleju roślinnym. W osobnej misce mieszamy mięso mielone z kapustą i pozostałymi składnikami: kaszą manną i ugotowanym, zimnym ryżem. Całość doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.

Do "gołąbków " wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy dłońmi, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały i połączyły. Dodajemy wystudzoną cebulkę.

Formujemy gołąbki. Smażymy na oleju z każdej strony, aż się przyrumienią i przekładamy do rondla.

200 ml bulionu mieszamy z domowym przecierem pomidorowym i zalewamy nimi gołąbki. Całość dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu ogniu około 15 minut. Sos można też nieco doprawić pieprzem oraz tymiankiem i odrobiną cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak