Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
Bułkę czerstwą zamoczyć w mleku lub wodzie.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i razem z cebulą podsmażyć na patelni.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ugotowany ryż, kapustę, wyciśniętą bułkę, usmażoną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą oraz wbić jajko. Przyprawić majerankiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą i wszystko dokładnie wymieszać.
Z tak przygotowanej masy formować gołąbki, które należy podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron . Następnie podsmażone gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Bulion zagotować, dodać do niego przecier, przyprawić bazylią, oregano i pieprzem i zalać nim gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
Gołąbki piec w piekarniku przez około 30 minut w tem 180 stopni.