Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mięso mielone wieprzowe 500 g
kapusta biała 1/3 główki
ryż 0,5 szkl.
jajko 1 szt.
bułka czerstwa 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
majeranek 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
sól i pieprz
olej do smażenia

Sos

bulion 500 ml
przecier pomidorowy 5 łyżek
Bazylia suszona Prymat
oregano
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania

Kapustę białą poszatkować, przełożyć do garnka zalać wodą i gotować przez około 12-15 minut by troszkę zmiękła.
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
Bułkę czerstwą zamoczyć w mleku lub wodzie.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i razem z cebulą podsmażyć na patelni.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ugotowany ryż, kapustę, wyciśniętą bułkę, usmażoną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą oraz wbić jajko. Przyprawić majerankiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą i wszystko dokładnie wymieszać.
Z tak przygotowanej masy formować gołąbki, które należy podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron . Następnie podsmażone gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Bulion zagotować, dodać do niego przecier, przyprawić bazylią, oregano i pieprzem i zalać nim gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
Gołąbki piec w piekarniku przez około 30 minut w tem 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 02.08.2016 13:24
na pewno pysznie smakują
Ela15 04.06.2016 13:59
fajne gołąbki
irenka 27.01.2016 17:47
smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak