Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

kapusta biała 500 g
mięso mielone 500 g (mieszane)
kasza 200 g (pszenna)
cebula
ząbki czosnku 3
jajko 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
natka pietruszki
sól i pieprz
mąka
olej do smażenia

Sos

masło 80 g
mąka 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 50 g
bulion warzywny 1 l
sól i pieprz
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania

Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i studzimy.
Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę i natkę ,mięso ,jajka ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,kaszę i bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie formujemy gołąbki ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju ,na złoto. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Przygotowujemy sos.
W rondelku robimy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy przecier pomidorowy i chwilę smażymy. Całość cały czas mieszamy i dodajemy bulion. Podgrzewamy do momentu ,kiedy sos zrobi się gęstszy. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem.
Gołąbki zalewamy sosem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 55-60 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 07.01.2015 22:25
misia53 ,ostatnio można kupić kaszę pszenną pakowaną w woreczki po 100 g. Można też użyć jaglanej.
misia53 07.01.2015 17:52
bardzo fajny przepis , tylko nie wiem o jaką kaszę chodzi?
ilka01 07.01.2015 17:34
wyglądają pysznie :)
cukiereczek 07.01.2015 16:45
i takie gołąbki są pyszne
Agnieszka-87-25 07.01.2015 15:03
uwielbiam tą wersję
Edith85 07.01.2015 14:18
wyglądają pysznie, koniecznie muszę zrobić :)
Wafelek2601 07.01.2015 14:10
Bardzo apetycznie wyglądają
Rysia 07.01.2015 13:54
Smaczne jedzonko.
Hrabina w kuchni 07.01.2015 13:43
Smaczne i bez zawijania :)
Kuchnia Marty 07.01.2015 13:32
Aż mi ślinka leci! Uwielbiam każde gołąbki!
Sroczka 07.01.2015 13:20
Pyszne gołąbki, zjadłabym.
Magula 07.01.2015 13:13
Bardzo takie lubię
Adam/ZUB3R 07.01.2015 12:32
smaczne gołąbki
2milutka 07.01.2015 12:30
też tak czasem robię wspaniałe!
Megg 07.01.2015 12:30
uwielbiam te gołąbki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak