Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania
Cebule i ząbki czosnku obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę mieszamy z kapustą. Z wyrobionej masy na gołąbki formujemy nieduże kotlety i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, po usmażeniu przekładamy do szerokiego naczynia.
Po resztkach ze smażenia gołąbków dodajemy kostkę rosołową, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, następnie wlewamy koncentrat pomidorowy, wsypujemy słodką paprykę, sól, pieprz, sos gotujemy na małym ogniu, po kilkunastu minutach naszym sosem zalewamy naczynie z gołąbkami, dolewamy trochę wody i dusimy całość na małym ogniu pod przykryciem, po 30 minutach sos pomidorowy zabielamy śmietanką z łyżką mąki, gdy sos zacznie gęstnieć ściągamy danie z kuchenki.