Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 80 dag
mięso mielone indycze pół kg
cebula biała 2 szt
czosnek 3 ząbki
ryż 3/4 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat pół szklanki
jajko 2 szt
koncentrat pomidorowy 200 ml
olej do smażenia
kostka rosołowa 1 szt
oregano szczypta
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
śmietana 30% 80 ml
Majeranek suszony Prymat do smaku
mąka pszenna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania

Ryż płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, na pół twardo. Kapustę białą po umyciu drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy żeby puściła sok, następnie wyciskamy ją nadmiaru soku i przekładamy do dużej miski, mieszamy ją z wcześniej ugotowanym i przestudzonym ryżem, wbijamy dwa jajka, przekładamy do bazy na gołąbki mięso mielone, wsypujemy 2 łyżki mąki, bułkę tartą, doprawiamy do smaku majerankiem, oregano, pieprzem, solą.
Cebule i ząbki czosnku obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę mieszamy z kapustą. Z wyrobionej masy na gołąbki formujemy nieduże kotlety i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, po usmażeniu przekładamy do szerokiego naczynia.
Po resztkach ze smażenia gołąbków dodajemy kostkę rosołową, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, następnie wlewamy koncentrat pomidorowy, wsypujemy słodką paprykę, sól, pieprz, sos gotujemy na małym ogniu, po kilkunastu minutach naszym sosem zalewamy naczynie z gołąbkami, dolewamy trochę wody i dusimy całość na małym ogniu pod przykryciem, po 30 minutach sos pomidorowy zabielamy śmietanką z łyżką mąki, gdy sos zacznie gęstnieć ściągamy danie z kuchenki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 15.05.2014 09:09
pyszne gołąbki
Zdzisław 14.05.2014 20:00
dla mnie to smaczne jedzenie
mirosława4 14.05.2014 19:19
robię podobne i bardzo je lubię :)
Bernadeta1 14.05.2014 16:57
bardzo lubię gołąbki w każdej postaci
Marta1986 14.05.2014 16:00
pyszne gołąbki
Adamorek 14.05.2014 15:30
super mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak