Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso z szynki 1/2 kg
ryż basmati 100 g
jajko 2 szt
kasza manna 2 łyżki
kapusta włoska 1/4 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
sól czarny pieprz majeranek
olej 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania

Kroki postępowania

1
Mięso z szynki siekamy w szatkownicy. Ryż gotujemy na półtwardo i studzimy.
Kapustę drobno siekamy nożem, przelewamy wodą z gotowania ryżu, studzimy.
W dużej misce wyrabiamy posiekane mięso z szynki, ryż, sparzoną kapustę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i wymienionymi ziołami.
Wbijamy do mięsnej masy 2 jajka oraz dodajemy 2 łyżki kaszy manny.
Krok 1 - Gołąbki bez zawijania foto
2
Formujemy owalne kotlety i smażymy na złoto z obu stron na 1 łyżeczce oleju na patelni delimano dry cooker, która wymaga tylko niewielkiej ilości tłuszczu.
Krok 2 - Gołąbki bez zawijania foto
3
Składniki na sos:1/4 litra wody, 3 łyżki keczupu pikantnego, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz do smaku
Mieszamy wodę z keczupem i przecierem, doprawiamy płyn i zalewamy „gołąbki”. Dusimy pod przykryciem całość po 5 minut z każdej strony, aż sos zgęstnieje.
Krok 3 - Gołąbki bez zawijania foto
4
Gołąbki bez zawijania podajemy z ziemniakami.
Krok 4 - Gołąbki bez zawijania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 28.06.2014 18:59
własnie takiego przepisu szukałam
Magula 15.11.2012 12:06
Pieknie podane. Musi być smczne
manaika 15.11.2012 00:15
podoba mi się
Lemon 14.11.2012 19:46
piękne
kokoszka
kokoszka 14.11.2012 18:26
pycha
Henryka2 14.11.2012 18:22
Trzeba było wyraźnie zaznaczyć,że przepis jest tylko dla tych, którzy majżą patelnię delimano dry cooker,
Henryka2 14.11.2012 18:19
Mięso mielimy w szatkownicy? A kapustę pewnie mielimy w maszynce do mięsa?Wbijamy kaszę mannę?! Jakoś ten przepis wyjątkowo niedopracowany.
Łukasz15 14.11.2012 18:15
Wyglądają świetnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak