Gołąbki bez mięsa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    20 dag
  • grzyby suszone

    10 dag
  • pieczarki

    20 dag
  • margaryna

    10 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    4 sztuki
  • kapusta biała

    1 główka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę sparzyć zdejmując z niej liść po liściu i nożem ściąć z liści twardy główny nerw.
Kaszę opłukać, zalać wodą 1 cm powyżej kaszy dodać łyżeczkę jarzynki i ugotować oraz wystudzić, jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Grzyby suszone namoczyć i ugotować, a po wystudzeniu skręcić przez maszynką, pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w kosteczkę i podsmażyć na margarynie. Zimną kaszę wymieszać z pieczarkami, cebulą oraz grzybami i jajkami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na sparzonym liściu kapusty kłaść porcję farszu i zwijać gołąbki w dużym garnku ułożyć ciasno gołąbki i zalać je wodą osoloną do smaku i pod przykryciem gotować do miękkości kapusty.
Gołąbki podawać z sosem grzybowym lub pieczarkowym, gołąbki zaraz po ugotowaniu sa pyszne, ale ja lubię je podsmażone na maśle.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 14.01.2015 17:15
Dobre gołąbki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat