Gołąbki bez liśći

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gołąbki

  • mięso mielon

    700 g
  • ryż

    100 g
  • kasza jęczmienna

    100 g
  • kapusta biała

    3 liście
  • jajko

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • sól

  • pieprz

  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • oliwa

  • zielona pietruszka

  • sos pomidorowy

  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • czosnek

    3 zabki
  • kostka rosołowa

    1
  • woda

  • sól

  • pieprz

  • bulion

    1 kostka
  • kapusta biała

    500 poszatkowana
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki bez liśći foto
Ryż i kasze gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Kapustę drobno szatkujemy. Do miski wkładamy mięso mielone, kapustę poszatkowaną oraz ugotowany ryż i kaszę, dodajemy jajko i przyprawy – wyrabiamy jednolita masę, która powinna być lepka aby gołąbki się nie rozleciały (konsystencja masy na mięso mielone). Formujemy średnie gołąbki (klopsikowate) które otaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie z dwóch strona na złoto.
Krok 2 - Gołąbki bez liśći foto
Garnek o szerokim dnie smarujemy oliwą i wykładamy całymi liśćmi kapusty na których układamy opieczone gołąbki.Sos: Do garnka wlewamy szklankę wody oraz puszkę pomidorów, dodajemy kostkę rosołową i przeciśnięty czosnek, doprowadzamy do zagotowania i przyprawiamy do smaku. Gotowym sosem zalewamy gołąbki. Gotujemy pod przykryciem około 50 minut.
Krok 3 - Gołąbki bez liśći foto
Podajemy podajemy posypane zieloną pietruszką. Równie dobrze można podać je z ziemniaczkami polanymi sosem Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bursztynek 13.09.2012 22:04
podoba mi się ten pomysł, muszę spróbować!
Betka 28.08.2012 23:14
mmm pycha !!!!
Betka 28.08.2012 23:14
mmm pycha !!!!
Gracer 06.08.2012 13:47
wyglądają apetycznie :)
Kikiriki 21.07.2012 15:53
ciekawy przepis
Konczi 21.07.2012 14:52
:) smakują każdemu ...
parysek10 21.07.2012 13:20
innowacyjne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat