Gołąbki

Gołąbki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 główka
  • ryż

    200 g
  • mięso mielone

    80 dag
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyzki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • śmietana

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    kilka łyżeczek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Gołąbki

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki foto
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do ryżu dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i dobrze wyrabiamy.
Krok 2 - Gołąbki foto
W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy główkę kapusty gotujemy i ściągamy z niej pojedynczo liście. Z każdego liścia ścinamy nerwy. W każdy liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy dość ciasno jak na krokiety. 2. W dużym garnku na dnie układamy twarde liście kapusty które znajdują się przy głębie. po to aby nasze gołąbki nam się nie przypaliły.
Krok 3 - Gołąbki foto
Gołąbki układamy ciasno w garnku, zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżkami przyprawy uniwersalnej . Gołąbki gotujemy około 1,5 godziny aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odlewamy 2 szklanki gorącego wywaru z gotowania gołąbków , dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę gotujemy. 1/2 szklanki wody mieszamy z mąką i śmietaną, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Gołąbki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

iziona 28.06.2017 20:57
Oj, mam na takie ochotę
Motorek 28.06.2017 08:05
bardzo dobre
Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:47
uwielbiam :) zimą często robie
RenataZ-et 27.06.2017 21:57
świetne gołąbki
Stenka 27.06.2017 20:46
takie lubię, tradycyjne
agnieszka214 27.06.2017 20:06
Takie gołąbki lubie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat