Gołąbki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 główka
  • mięso mielone

    drobowe 500g
  • ryż

    basmanti 2 torebki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • koncentrat pomidorowy

    1 słoiczek
  • bulion warzywny

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki foto
Z kapusty wykrajamy "głąb" i gotujemy przez około 1,5 godziny w dużym garnku aż liście będą ładnie odchodzić.
Krok 2 - Gołąbki foto
Gotujemy ryż, mięso mielone przekładamy do głębokiej miski. Przyprawiamy.
Krok 3 - Gołąbki foto
Dokładnie mieszamy mięso z ryżem.
Krok 4 - Gołąbki foto
Po około 1,5 godziny wyjmujemy kapustę z garnka i odrywamy delikatnie liście, na które następnie układamy farsz i zawijamy.
Krok 5 - Gołąbki foto
W między czasie przygotowujemy bulion warzywny, którym zalejemy nasze gołąbki. Na dno garna zawsze układam porwane liście kapusty, aby podczas gotowania gołąbki nie przywarły do garnka. Następnie układamy gołąbki, zalewamy bulionem i na wierzch układam liście kapusty, których już nie wykorzystam.
Krok 6 - Gołąbki foto
Gołąbki gotuje około 2 godzin na małym ogniu, pod koniec gotowania zbieram do miseczki trochę bulionu z garnka i mieszkam go z koncentratem pomidorowym. Mieszankę następnie wlewam do garnka i gotuję jeszcze przez kilka minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat