Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
mięso mielone drobowe 500g
ryż basmanti 2 torebki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
bulion warzywny 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Kroki postępowania

1
Z kapusty wykrajamy "głąb" i gotujemy przez około 1,5 godziny w dużym garnku aż liście będą ładnie odchodzić.
Krok 1 - Gołąbki foto
2
Gotujemy ryż, mięso mielone przekładamy do głębokiej miski. Przyprawiamy.
Krok 2 - Gołąbki foto
3
Dokładnie mieszamy mięso z ryżem.
Krok 3 - Gołąbki foto
4
Po około 1,5 godziny wyjmujemy kapustę z garnka i odrywamy delikatnie liście, na które następnie układamy farsz i zawijamy.
Krok 4 - Gołąbki foto
5
W między czasie przygotowujemy bulion warzywny, którym zalejemy nasze gołąbki. Na dno garna zawsze układam porwane liście kapusty, aby podczas gotowania gołąbki nie przywarły do garnka. Następnie układamy gołąbki, zalewamy bulionem i na wierzch układam liście kapusty, których już nie wykorzystam.
Krok 5 - Gołąbki foto
6
Gołąbki gotuje około 2 godzin na małym ogniu, pod koniec gotowania zbieram do miseczki trochę bulionu z garnka i mieszkam go z koncentratem pomidorowym. Mieszankę następnie wlewam do garnka i gotuję jeszcze przez kilka minut.
Krok 6 - Gołąbki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak