Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż ugotowany 200 g
mięso mielone wieprzowe 1 kg
jajko 3 sztuki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
kapusta biała 1 główka
woda 1 szklanka

Porada

Podawać z ulubionym sosem, np. pomidorowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Kroki postępowania

1
W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć do niego kapustę, przykryć i dusić aż zmiękną liście.
Krok 1 - Gołąbki foto
2
Kiedy liście robią się miękkie. Oddzielać od kapusty pojedyncze liście i usuwać grube nerwy z liści.
Krok 2 - Gołąbki foto
3
W misce umieścić ryż ugotowany, mięso, jajka, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Gołąbki foto
4
Na liść kapusty nałożyć łyżką farsz. Zwijanie: farsz nakładać w miejscu najgrubszego nerwu, liście zwinąć z boku, potem zawinąć wszystko od strony grubszego nerwu. Zrobić tak ze wszystkimi liśćmi.
Krok 4 - Gołąbki foto
5
Gołąbki ułożyć w rondlu. Zalać szklanką wody, przykryć i dusić, przynajmniej 1 h.
Krok 5 - Gołąbki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 22.11.2014 07:36
bardzo smaczne
Jagódka77 21.11.2014 14:22
pyszne gołąbki, bardzo lubię
Wacław 21.11.2014 10:17
lubie gołąbki ,dawno ich nie robiliśmy
agnieszka214 19.11.2014 15:50
gołabki to mi sie nigdy nie znusza
wioleczka83 19.11.2014 15:00
uwielbiam gołąbki
bhb8 19.11.2014 14:23
bardzo dobre danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak