Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała kapusta 2 główki
mięso mielone 1.4 kg
przyprawa uniwersalna
ryż 200 gram
sól
pieprz
masło 1/2 kostki
drobiowe kostki rosołowe 3 kostki
cukier 2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
mąka pszenna 3 łyżki
śmietana 18 proc 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Sparzanie liści kapusty: Z każdej główki kapusty wycinam nożem głęboko głąb. W jednym dużym garnku lub dwóch mniejszych doprowadzam wodę do zagotowania, wkładam kapustę (bez głąbów) i gotuję na małym ogniu, aż będzie można łatwo oddzielać liście z główki. Czynność tę wykonuję przy pomocy dwóch widelców, uważając aby nie porwać liści. Z liści kapusty ścinam nożem zgrubienie (główny nerw). Pozostałymi liśćmi kapusty - małymi i porwanymi wykładam dno garnka (część pozostawiam na przykrycie wierzchu).
Przygotowanie nadzienia do gołąbków: Ryż gotuję ok. 5 minut tak aby był al dente, pozostawiam do ostudzenia. W misce mieszam mięso mielone i podgotowany ryż. Doprawiam do smaku wegetą, solą, pieprzem i Maggi. Z masy mięsno-ryżowej formuję podłużne kulki.
Zawijanie gołąbków: Na każdy liść kapusty kładę porcję mięsa, spłaszczam delikatnie. Następnie składam do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijam w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.
Duszenie gołąbków: Gołąbki układam jeden obok drugiego w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Kostki rosołowe rozpuszczam w gorącej wodzie razem z masłem, solą i pieprzem. Gorącym bulionem zalewam gołąbki tak aby zakryć wszystkie gołąbki. Na wierzchu kładę pozostałe liście kapusty. Garnek ustawiam na niewielkim ogniu i duszę pod przykryciem ok. 1 - 1,5 godziny (czas duszenia zależny jest od rodzaju kapusty z jakiej przygotowujemy gołąbki - z młodej krócej dusimy, a ze starej dłużej). Po tym czasie, kiedy gołąbki będą gotowe, zalewam je przecierem pomidorowym wymieszanym z cukrem. Gotuję jeszcze pół godziny.
Moja Babcia podaje gołąbki w tym momencie. Natomiast ja wyciągam gołąbki, odlewam powstały płyn, na którym przygotowuję sos pomidorowy. W kubeczku mieszam mąkę ze śmietaną i niewielką ilością zimnej wody, po czym dodaję do garnka, dokładnie mieszam, ew. doprawiam do smaku i gotuję do zgęstnienia. Do sosu można dodać koncentrat pomidorowy, dzięki czemu wzbogacimy kolor, jednak nie jest to konieczne.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.03.2014 18:27
znakomite gołąbki
Marlenka.S 21.01.2014 18:17
świetne gołąbki, uwielbiam takie
kriko 21.01.2014 17:50
bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak