Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołabki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz:
ryż 1/2 kg
kasza gryczana 1/2 kg
kiełbasa zwyczajna 1/2 kg
pieprz do smaku
sól do smaku
DODATKOWO:
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
smalec 1 łyżka
kapusta 1 duża

Przepis i sposób przygotowania na: Gołabki

Zagotowujemy 3 litry wody z 2 łyżkami soli. Kapustę myjemy i wykrawywamy z niej środek. Wrzucamy do kipiącej wody. Gotujemy na małym ogniu stopniowo odrywając miękkie już liście. Ugotowane liście kładziemy na kupkę. Farsz: Zagotować 2 litry wody z 2 łyzkami soli. Do wrzącej wody wsypać ryż. Gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Odcedzić. W ten sam sposób ugotować kaszę gryczaną. Kiełbasę pokroić w kostkę. niektórzy kiełbasę smażą lub gotuję, ja wrzucam surową. Ryż, kaszę, kiełbasę wymieszać ze sobą. Przyprawić pieprzem. Na liście kapusty wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Układamy w brytfance. Zalewamy 2 szkl. wody, dodajemy smalec i posypujemy łyżeczką kucharka. Pieczemy w zależności od miękkości kapusty. Ja piekłam ok. 4 godziny w temp. 200 st. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak