Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 800 gram
ryż 100 gram
cebula 1 duża sztuka
kapusta włoska 1 duża sztuka
bulion warzywny 1 litr
pomidory krojone z puszki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki
mąka 1 łyżka
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki 0,5 pęczka
woda 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Ryż gotować przez 8 min, po czym przepłukać zimną wodą. Do miski włożyć mięso, posiekaną cebulę, natkę pietruszki i ryż całość przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do garnka z wrzącą wodą i gotować ok 10 min. Kapustę wyjąć, ostudzić i rozdzielić liście. Zgrubiałe części liści ściąć nożem. Na każdy liść kapusty nałożyć farsz mięsny i zwijać jak krokiety.
Na dno garnka włożyć kilka liść kapusty następnie ułożyć na nich gołąbki całość zalać bulionem i gotować na małym ogniu 1 godzinę. Gotowe gołąbki wyjąć z garnka. Do wywaru z gołąbków dodać pomidory z puszki oraz koncentrat, gotować przez 10 min po czym całość zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z wodą, paprykę słodką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 min po czym włożyć do sosu gołąbki - całość gotować kolejne 5 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 01.11.2016 21:05
fajnie przygotowane gołąbki!!!
Ela15 02.12.2015 10:23
świetne sa te gołąbki
pestka 24.11.2015 07:11
wygladaja oryginalnie
sylwia_sl 08.11.2015 23:15
pięknie się prezentują
pajbek 08.11.2015 21:21
Lubię gołąbki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak