Gołąbki

Gołąbki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    800 gram
  • ryż

    100 gram
  • cebula

    1 duża sztuka
  • kapusta włoska

    1 duża sztuka
  • bulion warzywny

    1 litr
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    1-2 łyżeczki
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • woda

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotować przez 8 min, po czym przepłukać zimną wodą. Do miski włożyć mięso, posiekaną cebulę, natkę pietruszki i ryż całość przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do garnka z wrzącą wodą i gotować ok 10 min. Kapustę wyjąć, ostudzić i rozdzielić liście. Zgrubiałe części liści ściąć nożem. Na każdy liść kapusty nałożyć farsz mięsny i zwijać jak krokiety.
Na dno garnka włożyć kilka liść kapusty następnie ułożyć na nich gołąbki całość zalać bulionem i gotować na małym ogniu 1 godzinę. Gotowe gołąbki wyjąć z garnka. Do wywaru z gołąbków dodać pomidory z puszki oraz koncentrat, gotować przez 10 min po czym całość zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z wodą, paprykę słodką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 min po czym włożyć do sosu gołąbki - całość gotować kolejne 5 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
stokrotka 01.11.2016 21:05
fajnie przygotowane gołąbki!!!
Ela15 02.12.2015 10:23
świetne sa te gołąbki
pestka 24.11.2015 07:11
wygladaja oryginalnie
sylwia_sl 08.11.2015 23:15
pięknie się prezentują
pajbek 08.11.2015 21:21
Lubię gołąbki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat