Gofry ziemniaczane z kiełbasą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Dziś polecam niezwykłe gofry. Niezwykłe, bo wykonane z tartych, surowych ziemniaków z dodatkiem pysznej kiełbasy. Gofry są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Smakiem przypominają placki ziemniaczane, jednak są dużo lżejsze, bo pieczone w gofrownicy.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na gofry

  • ziemniaki

    1 kg
  • kiełbasa

    300 gramów
  • jajka

    2 szt.
  • cebula

    2 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • mąka pszenna

    0.5 szklanka
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
  • czosnek granulowany

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    0.5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaki zetrzeć na tarce i odsączyć z wody, wodę odlać, a skrobię dodać do ziemniaków. Ja zrobiłam to za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej, tarcie ziemniaków jest szybsze. Do ziemniaków dodać jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Paprykę pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę w cienkie plasterki, dodać do ziemniaków. Całą masę doprawić i dokładnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać i za pomocą silikonowego pędzelka natłuścić. Kłaść porcje masy ziemniaczanej i piec do uzyskania złotego koloru, podawać od razu na gorąco, lub później po odgrzaniu w piekarniku. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat