Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry ziemniaczane z kiełbasą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dziś polecam niezwykłe gofry. Niezwykłe, bo wykonane z tartych, surowych ziemniaków z dodatkiem pysznej kiełbasy. Gofry są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Smakiem przypominają placki ziemniaczane, jednak są dużo lżejsze, bo pieczone w gofrownicy.

Składniki:

Na gofry

ziemniaki 1 kg
kiełbasa 300 gramów
jajko 2 szt.
cebula 2 szt.
papryka czerwona 1 szt.
mąka pszenna 0.5 szklanka
mąka ziemniaczna 1 łyżka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
olej rzepakowy 0.5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry ziemniaczane z kiełbasą

Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaki zetrzeć na tarce i odsączyć z wody, wodę odlać, a skrobię dodać do ziemniaków. Ja zrobiłam to za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej, tarcie ziemniaków jest szybsze. Do ziemniaków dodać jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Paprykę pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę w cienkie plasterki, dodać do ziemniaków. Całą masę doprawić i dokładnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać i za pomocą silikonowego pędzelka natłuścić. Kłaść porcje masy ziemniaczanej i piec do uzyskania złotego koloru, podawać od razu na gorąco, lub później po odgrzaniu w piekarniku. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak