Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na 8-9 dużych gofrów:
-
mąka pszenna
2 szklanki -
woda
1 szklanka -
mleko
0.5 szklanki -
olej
0.5 szklanki -
jajko
2 sztuki -
sól
2 łyżeczki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Dodatkowo:
-
żółty ser
50 gramy
Sposób przygotowania
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, a żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Resztę składników zmiksować do momentu uzyskania idealnie jednolitej konsystencji.
Następnie do masy delikatnie wmieszać ubitą pianę oraz na końcu ser.
Gofrownicę należy rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem (ja posiadam sprzęt z powłoką nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam).
Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych.
Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane.
(Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze dłużej. Moja posiada 1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.)
Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ze świeżymi warzywami i/lub ulubionym sosem.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się