Gofry z żółtym serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Gofry są pyszne i doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację albo zwykłą przekąskę. Możecie też ich użyć do zrobienia nietuzinkowych kanapek np. na przyjęcie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na 8-9 dużych gofrów:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • mleko

    0.5 szklanki
  • olej

    0.5 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • sól

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • żółty ser

    50 gramy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, a żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Resztę składników zmiksować do momentu uzyskania idealnie jednolitej konsystencji.
Następnie do masy delikatnie wmieszać ubitą pianę oraz na końcu ser.
Gofrownicę należy rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem (ja posiadam sprzęt z powłoką nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam).
Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych.
Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane.
(Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze dłużej. Moja posiada 1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.)
Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ze świeżymi warzywami i/lub ulubionym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 21:40
Dobre to jest. Głos oddany.
Bożena Matuszczyk 11.02.2019 10:36
Bardzo fajny pomysł z dodaniem sera. Super gofry ,apetyczne i smakowite.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat