Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry z polewą truskawkową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
cukier 50 g
mleko 500 ml
masło 50 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 3
sól szczypta
Polewa:
serek homogenizoway 1 opakowanie
truskawki 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry z polewą truskawkową

W pierwszej kolejności masło rozpuszczamy na patelni, a następnie odstawiamy, żeby ostygło. Ostudzone masło wlewamy do mąki, a następnie dodajemy do tego również szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier. Później wlewamy do tego jeszcze mleko oraz wbijamy żółtka. Wszystkie te składniki bardzo dokładnie mieszamy. Białka wraz z niewielką ilością wodą ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę z białek dodajemy do wcześniej zrobionej masy. Do gofrownicy wlewamy przygotowane ciasto i pieczemy gofry. Truskawki bardzo dokładnie myjemy, odrywamy zielone ogonki. Połowę truskawek miksujemy i mieszamy z jednym opakowaniem serka homogenizowanego. Resztę truskawek kroimy w plasterki. Upieczone gofry smarujemy polewą serowo truskawkową i układamy na nich pokrojone w plasterki truskawki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 23.03.2012 15:32
pychotka
krokodyl 15.03.2012 06:44
ochoty mi narobiłaś
Wojt@s
Wojt@s 13.03.2012 09:52
extra
pioge7 26.02.2012 12:07
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak