Gofry z kremem z tuńczyka - wytrawne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szkl
  • jajko

    2
  • kefir

    3/4 szkl
  • mleko

    1/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    szczypta

Krem

  • tuńczyk kawałki w oleju

    1 puszka
  • serek kremowy

    180 g
  • majonez tradycyjny

    3-4 łyżki
  • żółtka ugotowane

    2 sztuki
  • sól i pieprz

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    szczypta

Dodatkowo

  • kapary całe Smak

  • cebula

    kilka plastrów
  • rzeżucha

  • cytryna

    kilka plastrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tuńczyka odsączamy częściowo z oleju (olej zachowujemy). Przekładamy go do miski, dodajemy twaróg, żółtka majonez, sól i pieprz, szczyptę chili. Całość blenderujemy aż uzyskamy gładką konsystencje.

Włączamy gofrownicę. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z kefirem, mlekiem, ostudzonym masłem. Na końcu dodajemy suche składniki i chwilę miksujemy.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką, aby piana nie opadła. Wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy gofry ok. 3 - 4 minut lub do zezłocenia. Studzimy na kratce.

Krem przekładamy do szprycy i dowolnie wyciskamy na gofry. Dekorujemy plastrami cytryny, cebuli, rzeżuchą, kaparami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 29.05.2016 21:20
WoW! zaskoczyło mnie to połączenie!
Klausia 08.03.2016 20:12
ojej takich jeszcze nie jadłam :D
ada.la 16.10.2015 10:26
uwielbiam w takiej wersji
Wiesława1 15.10.2015 15:41
Ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat