Gofry wg Elfi

Gofry wg Elfi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • maślanka

    1 szklanka
  • masło

    30 dag
  • jajko

    2
  • aromat waniliowy

  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Gofry wg Elfi

Kroki postępowania

Krok 1 - Gofry wg Elfi foto
W misce mieszam mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier zwykły. Masło rozpuszczam i studzę. Oddzielam żółtka od białek i białka ubijam ze szczyptą soli. W drugiej misce mieszam maślankę, żółtka i ostudzone masło. Następnie dodaję ubite białko i całość przelewam do miski z mąką.
Krok 2 - Gofry wg Elfi foto
Mieszam do połączenia składników i daję kilka kropel aromatu. Piekę w rozgrzanej gofrownicy aż mi "zapika"przez dosłownie kilka minut. Przed wylaniem ciasta gofrownicę smaruję pędzelkiem olejem lub roztopionym masłem.
Krok 3 - Gofry wg Elfi foto
Gofry zjadam z dżemem, czekoladą lub cukrem pudrem - czasem z bitą śmietaną i owocami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Malinka 25.04.2013 20:06
Gofry rewelacja! Jeszcze tylko coś na dodatek i można konsumować!
goofy9 03.04.2013 23:07
wyglądają wyjątkowo pysznie
Rafał10 24.08.2012 19:41
super ! Uwielbiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat