Gofry marchewkowe z łososiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Przepyszne, chrupiące gofry marchewkowe. Idealne na śniadanie, lunch do pracy /szkoły. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Z dodatkiem dipu lub jogurtu, warzyw czy wędzonego łososia. Zawsze pysznie i zdrowo.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gofry

  • jajka

    2 sztuki
  • masło 82%

    70 g
  • mąka

    200 g
  • mleko

    150 ml
  • marchewka

    1 sztuka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1 szczypta
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 szczypta
  • Koperek suszony Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • sól

    3 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wbić do miski. Dodać sól i ubić na płynną masę. Dodać miękkie masło i ponownie ubić. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. Wsypać do miski z jajkami, dolać mleko i znowu ubić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do masy, doprawić przyprawami i wymieszać łyżką.

Gofrownicę rozgrzać, posmarować odrobiną masła i smażyć chrupiące gofry na złoty kolor. Czas zależny jest od mocy waszej gofrownicy. Podawać z czym dusza zapragnie.

SMACZNEGO

Doprawiamy solą i pieprzem wg upodobań smakowych.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 11.09.2019 00:18
pomysłowe te gofry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat