Gofry kakaowe z gruszkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 szt.
  • gruszki

    2-3 dojrzałe
  • cukier

    migdałowy 1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • olej orzechowy

    2,-3 łyżki
  • kefir

    1 szkl.
  • mleko

    1 szkl.
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    2,5 szkl.
  • kakao

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gofry kakaowe z gruszkami foto
Do miski wybić dwa jajka, dodać szczyptę soli, mleko, olej oraz cukier migdałowy. Dosypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao - wszystko zmiksować na gęste ciasto.
Krok 2 - Gofry kakaowe z gruszkami foto
Następnie obrać dojrzałe aromatyczne gruszki i zetrzeć na największych oczkach tarki.
Krok 3 - Gofry kakaowe z gruszkami foto
Dodać do ciasta i wymieszać. Gdyby ciasto stało się zbyt rzadkie, dodać nieco mąki.
Krok 4 - Gofry kakaowe z gruszkami foto
Rozgrzać gofrownicę, porcjami nakładać ciasto i piec 3-5 minut w zależności od mocy urządzenia.
Krok 5 - Gofry kakaowe z gruszkami foto
Podawać z twarożkiem waniliowym albo z dowolnym kremowym jogurtem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat