Gofry II

Gofry II

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    1/2 kostki
  • mąka

    1 1/2 szklanki
  • cukier

    4 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • jajko

    4 sztuki
  • śmietana kwaśna

    1 szklanka
  • sól

  • skórka z cytryny starta

    1/4 sztuka
  • cukier puder

  • cynamon Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Gofry II

Drożdże mieszamy z niewielką ilością letniej wody, jedna łyżką mąki i łyżeczką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Z reszty mąki, masła, cukru, jaj, śmietany, soli, i skórki z cytryny zagniatamy ciasto. Dodajemy do niego drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 min. W gofrownicy pieczemy złotobrązowe gofry.
Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem w proszku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

caffee_tea 16.02.2012 11:18
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat