Gofry gryczane z brokułem i domowym sosem czosnkowym - bezglutenowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gofry

  • mąka gryczana

    200 g
  • mleko

    300 ml
  • jajko

    1
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka (bezglutenowego)

Sos czosnkowy

  • czosnek ząbki

    2
  • jogurt naturalny

    150 g
  • sól i pieprz

  • papryka ostra Prymat

    szczypta
  • koperek Prymat

Dodatkowo

  • brokuł

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gofry
Wszystkie składniki miksujemy na jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Pieczemy na złoto w nagrzanej gofrownicy.

Sos
Do miski przekładamy jogurt i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobniutko pokrojony czosnek. Doprawiamy małą ilością soli i świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą suszonego koperku i szczyptę lub więcej chilli żeby zaostrzyć smak. Całość mieszamy i przechowujemy w lodówce.

Małe różyczki brokuła wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy kilka minut. Odcedzamy. Brokuła kładziemy na gofra i polewamy sosem czosnkowym.
slodkieniebo
Takie gofry można podać również na śniadanie czy kolację.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ifa 04.11.2015 09:41
Aj! Jakie smakołyki, też jeszcze nie jadłam wytrawnych gofrów, i chyba kupię w końcu gofrownicę :-))
sylwia_sl 04.11.2015 09:32
bardzo nietypowe danie :) brawo za pomysł
Pani Domu 04.11.2015 08:34
wyglądają pięknie i pewnie tak smakują
cukiereczek 03.11.2015 18:59
takich to jeszcze nie miałam okazji jeść a wyglądają zachęcająco
MałaMi89 03.11.2015 18:27
Gofrów na wytrawnie to jeszcze nie jadłam, acz miałam kiedyś chęć zrobić ;) ale inne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat