Gofry dyniowe bez cukru

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl.
  • mleko

    2 szkl.
  • jajko

    2 duże
  • proszek do pieczenia

    mała łyżeczka
  • olej

    3 łyżki
  • miąższ z dyni

    Hokkaido 1 szkl.
  • sól

    duża szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gofry dyniowe bez cukru foto
Do sporej miski wsypać 2 szklanki mąki pszennej typ 650, dodać małą łyżeczkę proszku do pieczenia, dużą szczyptę soli, 2 jajka oraz dolać 2 szklanki mleka.
Krok 2 - Gofry dyniowe bez cukru foto
Zmiksować na gładką masę i dolać 3 łyżki oleju. Ponownie zmiksować. Dynię Hokkaido obrać że skórki, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ zetrzeć na drobne wiórki.
Krok 3 - Gofry dyniowe bez cukru foto
Dodać do ciasta i wymieszać - odstawić na chwilę. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i natłuścić, jeśli to konieczne.
Krok 4 - Gofry dyniowe bez cukru foto
Na gorącą płytę gofrownicy nakładać odpowiednie porcje ciasta i zamknąć urządzenie.
Krok 5 - Gofry dyniowe bez cukru foto
Piec 3-4 minuty albo wg odpowiednio dobranego czasu do mocy własnego urządzenia.
Krok 6 - Gofry dyniowe bez cukru foto
Gofry podawać z frużeliną owocową, dowolnym dżemem lub konfiturami.

Habibi
Ciasto nie zawiera cukru, więc można gofry posypać cukrem pudrem lub polać miodem albo dowolnym syropem owocowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat