Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry dla dzieci

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
drożdże suche 1 sztuka
mleko 2% 350 ml
masło 15 dag
jajko 4 sztuka
cukier 2 łyżka
olej 1 łyżka
śmietana 30% 300 ml
maliny świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry dla dzieci

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże i łyżkę cukru, mieszamy.

Masło rozpuszczamy. Do gorącego dodajemy schłodzone mleko i jajka, dokładnie mieszamy (mleko musi być mocno schłodzone, aby zrównoważyć temperaturę gorącego masła).

Do sypkich składników dodajemy płynne i miksujemy dokładnie, aby nie pozostały nam żadne grudki. Odstawiamy na około 30 minut.

Gofrownicę nagrzewamy, przed nalaniem pierwszej porcji ciasta, smarujemy ją odrobiną oleju.

Nalewamy porcję ciasta, zamykamy i pieczemy wg wskazań producenta (u mnie 3-4 minuty).

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec łyżkę cukru.

Gofry podajemy z bitą śmietaną i malinami lub innymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 08.03.2016 20:11
fajnie wyglądają
wioleczka83 25.10.2014 23:23
super gofry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak