Gofry dla dzieci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    25 dag
  • drożdże suche

    1 sztuka
  • mleko 2%

    350 ml
  • masło

    15 dag
  • jajko

    4 sztuka
  • cukier

    2 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    300 ml
  • maliny świeże

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże i łyżkę cukru, mieszamy.

Masło rozpuszczamy. Do gorącego dodajemy schłodzone mleko i jajka, dokładnie mieszamy (mleko musi być mocno schłodzone, aby zrównoważyć temperaturę gorącego masła).

Do sypkich składników dodajemy płynne i miksujemy dokładnie, aby nie pozostały nam żadne grudki. Odstawiamy na około 30 minut.

Gofrownicę nagrzewamy, przed nalaniem pierwszej porcji ciasta, smarujemy ją odrobiną oleju.

Nalewamy porcję ciasta, zamykamy i pieczemy wg wskazań producenta (u mnie 3-4 minuty).

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec łyżkę cukru.

Gofry podajemy z bitą śmietaną i malinami lub innymi owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 08.03.2016 20:11
fajnie wyglądają
wioleczka83 25.10.2014 23:23
super gofry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat