Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry bezglutenowe z sokiem marchewkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok marchwiowy 150 ml
mleko 3,2% 150 ml
kefir 100 ml
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier kryształ 3-4 łyżki
olej roślinny 3 łyżki
płatki owsiane bezglutenowe 3-5 łyżek
mąka kukurydziana 5-8 łyżek
mąka ryżowa 5-8 łyżek
budyń waniliowy 1 op.
jajko 2-3

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry bezglutenowe z sokiem marchewkowym

Kroki postępowania

1
W sporej misce połączyć sok z marchewki, kefir, mleko i jajka.
Krok 1 - Gofry bezglutenowe z sokiem marchewkowym foto
2
Dodać cukier, budyń, mąkę ryżową, szczyptę soli i wszystko zmiksować na gładko.
Krok 2 - Gofry bezglutenowe z sokiem marchewkowym foto
3
Dodać mąkę kukurydzianą i ponownie zmiksować do połączenia.
Krok 3 - Gofry bezglutenowe z sokiem marchewkowym foto
4
Dosypać bezglutenowe płatki owsiane - wymieszać i pozostawić ciasto na pół godziny do spęcznienia.
Krok 4 - Gofry bezglutenowe z sokiem marchewkowym foto
5
Jeśli po dostaniu ciasto nadal jest bardzo rzadkie, dodać jeszcze po trochę mąki ryżowej i kukurydzianej.
Krok 5 - Gofry bezglutenowe z sokiem marchewkowym foto
6
Na końcu zmiksować w ciasto olej.
Krok 6 - Gofry bezglutenowe z sokiem marchewkowym foto
7
Rozgrzać gofrownicę i wlać tyle ciasta, aby przykryło całą formę cienką warstwą.
Krok 7 - Gofry bezglutenowe z sokiem marchewkowym foto
8
Smażyć ok 4-5 minut, w zależności od mocy gofrownicy - w razie konieczności gofry dopiec przez krótki czas.
Krok 8 - Gofry bezglutenowe z sokiem marchewkowym foto
9
Ostudzić na kratce.
Krok 9 - Gofry bezglutenowe z sokiem marchewkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 28.01.2016 13:51
fajne gofry :))))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak