Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsze gofry bananowe

5.0
(96)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Najczęściej przygotowujemy klasyczne gofry z bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Dlaczego nie sprawdzić innej wersji? Co powiecie na gofry bananowe? Zapraszam po przepis!

Składniki:

mleko 3,2% 1/2 szklanki
woda gazowana 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1/4 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 2 sztuki
banan dojrzały 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsze gofry bananowe

Gofry bananowe są naprawdę proste do przygotowania. Jeśli tylko lubicie te słodkie żółte owoce, to ten przepis jest właśnie dla Was!

Ubić pianę z białek i cukru. Banana zmiksować na papkę. Do piany delikatnie wmieszać mąkę i banana, a następnie dodać żółtka, wodę, mleko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Masa nie może być za bardzo gęsta ani za bardzo lejąca. 

Pieczemy w mocno nagrzanej gofrownicy 5-8 minut. Dekorujemy bitą śmietaną i plasterkami bananów.

Czy przepis na gofry bananowe Was przekonał? Mnie zdecydowanie tak, ale jeśli szukacie pomysłu na inne wariacje z goframi w roli głównej, oto inne propozycje:

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Klimkowicz 05.02.2024 11:16
Gofry przykleiły się i w żaden sposób nie chcą się oderwać od gofrownicy... Po przeczytaniu opini dodałam oleju i nic to nie pomogło. Nie polecam
Sylwia 14.12.2023 18:45
Gofry z tego przepisu rozwalają się trzeba dodać więcej mąki i olej do ciasta wtedy wychodzą
Ewelina30 22.10.2023 17:30
Ten przepis jest beznadziejny po prostu. W 2 gofrownicach wychodzą zakalce. Nie polecam. Są o wiele lepsze przepisy
Aneczka_k 31.12.2022 18:03
Bardzo dobry przepis zamieniłam tylko mleko na roślinne też pycha wyszło.
Joanna 31.12.2022 14:56
Całkowicie sie rozpada, nie da sie nawet wyciagnac z gofrownicy. W smaku ok
Doradca Smaku 20.10.2023 08:22
Jeśli ciasto przywiera do gofrownicy, to można do ciasta dodać olej lub posmarować nim gofrownicę.
Nati 19.10.2023 21:25
Moje też się rozwaliły :( z reszty ciasta upiekę placuszki...
barbara11561 29.05.2011 10:48
Bardzo ciekawe gofry i na pewno smaczne:):)
Klaudia007 18.08.2010 11:06
muszę skorzystać z twojego przepisu
elwal
elwal 02.08.2010 21:47
Też podobne robię :)
Agnieszka_B 12.07.2010 17:02
Uwielbiam gofry, ale bananowych jeszcze nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak