Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofrobrownie żurawinowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 2,5 szkl
kakao 2 łyżki kopiate
czekolada gorzka 100 g
sól szczypta
cukier brązowy 3/4 szkl
olej rzepakowy 1/3 szkl
jajko 2
żurawina suszona 150 g
mleko 1 3/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Gofrobrownie żurawinowe

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mleko podgrzewamy, ciepłe wlewamy do rozpuszczonej czekolady i dokładnie mieszamy. W jednej miseczce mieszamy suche składniki. Do drugiej wbijamy żółtka, rozbijamy trzepaczką, dodajemy mleko z czekoladą, olej i mieszamy trzepaczką. Następnie do jajek stopniowo wsypujemy mąkę i miksujemy wszystko mikserem, dodajemy żurawinę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy razem. Partie ciasta nakładamy do formy na gofry i pieczemy około 5 minut (ja mam gofrownicę elektryczną).
Podajemy np. polane rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypane suszoną żurawiną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr-21 04.03.2014 11:18
palce lizać
PaniMISIOWA 04.03.2014 11:15
cudowne!!!
Barbara/zuza22_85 04.03.2014 11:11
ale apvtyczne
kasiaw 04.03.2014 10:58
ciekawy przepis muszę wypróbować
AZgotuj 04.03.2014 10:58
same zdrowe składniki!:)
norweska20 04.03.2014 10:45
wyszły rewelacyjnie
usmiech 04.03.2014 10:08
ciekawy przepis
Romanowka 04.03.2014 10:06
rewelacyjnie się prezentują i z pewnością są pyszne!
Milka100 04.03.2014 09:59
ale piękne i smaczne
adelajda 04.03.2014 09:58
wow jakie śliczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak