Brzoskwinie dokładnie osączyć na sitku, sok zachować. Połowę owoców pokroić w kosteczkę, resztę odłożyć. Masło utrzeć na pianę, stopniowo dodawać cukier, jajka i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając ucierania, przesiać mąkę do masy, wlać mleko. Dodać orzechy i pokrojone brzoskwinie, wymieszać. Tortownice natłuścić, oprószyć mąką. Wlać przygotowane ciasto, piec 45-50 minut w temp 170-1902stC. Po upieczeniu ostrożnie przełożyć na deskę kuchenną, całkowicie ostudzić. Odłożone brzoskwinie pokroić w wąskie cząstki i ułożyć je na zimnym cieście. Oziębioną kremówkę ubić na sztywno z zagęszczaczem. Serek mascarpone utrzeć z cukrem w osobnej misce, nie przerywając ucierania, dodać jogurt i syrop z brzoskwiń. Żelatynę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolać do masy serowej, dokładnie i energicznie wymieszać. Do tężejącej masy dodawać po łyżce ubitą śmietanę, wymieszać. Ciasto ułożyć w obręczy tortownicy, grubo posmarować przygotowanym kremem, odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Ze sztywnego kartonu wyciąć gwiazdki i figurki duchów. Przygotowane szablony delikatnie ułożyć na zastygłym kremie, wierzch tortu grubo oprószyć kakao. Ostrożnie wyjąć ciasto z tortownicy, usunąć szablony.