Gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem

Gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 6 średnich ziemniaków

  • 1-2 garście mąki pszennej

  • 1 duże żółtko

  • oliwa

  • gałka muszkatołowa

  • garść parmezanu

  • •6 plastrów szynki parmeńskiej

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, lekko skrapiamy oliwą, nakłuwamy widelcem i pieczemy w łupinach w piekarniku w 220 stopniach około godziny. Po tym czasie odstawiamy ziemniaki na chwilę i obieramy jeszcze gorące, przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Dodajemy żółtko, szczyptę gałki, sól, świeżo mielony pieprz i tyle mąki żeby połączyć składniki w jednorodną masę, nie może lepić się do rąk. Ciasto dzielimy na trzy części. Blat oprószamy mąką. Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 2 cm i wycinamy kluski o długości do 2 cm. Można w rękach tak kształtować gnocchi żeby miały kształt dużej fasoli. Potem, widelcem, lekko zrobić wgłębienie z jednej strony lub obu. Surowe jeszcze gnocchi przekładamy na posypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na jakieś 15 min.
Gotujemy w dużej ilości osolonej wody.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Szynkę parmeńską kroimy w mniejsze kawałki i chwilę smażymy. Dorzucamy do tego gnocchi, doprawiamy solą, rumienimy. Przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 04.03.2017 13:53
pyszne, aż chce się jeść :-)
Bernadeta1 03.03.2017 14:22
pyszności na talerzu
Mati13 03.03.2017 14:05
smacznie to wyglada
ben-ka 03.03.2017 10:46
Takie danie, to bym zjadła.
Madzai 03.03.2017 09:23
Bardzo pysznie:)
Barbara13 03.03.2017 07:59
nie skomplikowanie a smacznie
kasia.s 03.03.2017 07:58
Bardzo apetyczne :)
wwwiolka 02.03.2017 19:05
Bardzo fajny przepis.
cookingangelika 02.03.2017 14:07
Smaczne danie
Wiktoria29 02.03.2017 13:41
zjadłabym....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat