Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gnocchi z suszonymi grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gnocchi

ziemniaki ugotowane 600 g
mąka 500 g
żółtko jajek 2 szt

sos

cebula 1 szt
masło 30 g
czosnek marynowany 1 ząbek
grzyby suszone 100 g
śmietana 30% 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: gnocchi z suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotuj. Następnie ostudź. Zmiel za pomocą blendera, bądź użyj maszynki do mięsa.
Krok 1 - gnocchi z suszonymi grzybami foto
2
Ziemniaki wraz z mąką oraz żółtkami wymieszaj. Tak naprawdę ilość mąki zależy od rodzaju kartofli (ciasto powinno odklejać się od rąk, jeśli jest klejące potrzeba więcej mąki). Ja użyłam około 0,5kg mąki.
Krok 2 - gnocchi z suszonymi grzybami foto
3
Po uformowaniu ciasta, posyp je odrobiną mąki. Następnie uformuj cienkie paseczki (najlepiej za pomocą obsypanego mąką noża).
Krok 3 - gnocchi z suszonymi grzybami foto
4
Ciasto tnij na małe kawałeczki. Posyp je mąką.
Krok 4 - gnocchi z suszonymi grzybami foto
5
Następnie gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut.
Krok 5 - gnocchi z suszonymi grzybami foto
6
Przygotuj sos. Na maśle przysmaż cebulkę, następnie dodaj suszone grzyby. Grzyby powinny być wcześniej sparzone w gorącej wodzie i pocięte na kawałeczki.
Krok 6 - gnocchi z suszonymi grzybami foto
7
Gnocchi podsmaż na maśle. Następnie polej sosem.
Krok 7 - gnocchi z suszonymi grzybami foto
8
Do sosu dodaj około pół szklanki śmietany.
Krok 8 - gnocchi z suszonymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak