Gnocchi z pesto z rukoli

Gnocchi z pesto z rukoli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    500 g
  • mąka pszenna

    200 g
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 szczypta
  • pesto

    4 łyżki
  • parmezan starty

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Natkę siekamy.
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli.
Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką.
Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy go na 2 cm kawałki. Formujemy kluseczki i na każdej widelcem delikatnie odciskamy wzorek.
Od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu, aż gnocchi wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Gorące kluseczki przekładamy do miski, dodajemy pesto i mieszamy. Posypujemy startym parmezanem i od razu podajemy.
Kulinarne przgody Gatity
Do moich kluseczek dodałam pesto z rukoli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat