Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gnocchi z gulaszem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gulasz

wołowina 1 kg
oliwa 6 łyżek
czosnek 2-3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
pomidory w puszce 1 puszka
woda 1 szklanka
sól i pieprz

Gnocchi

ziemniaki 70 dag
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi z gulaszem

Kroki postępowania

1
Ugotować ziemniaki w mundurkach. Obrać i przecisnąć przez praskę, dodać mąkę i jajko a następnie wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto nie powinno być lepkie – jeśli się klei dodać nieco mąki. Z ciasta zrobić wałeczek i pokroić go na małe kawałki. Każdy spłaszczyć widelcem.
Krok 1 - Gnocchi z gulaszem foto
2
Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut.
Krok 2 - Gnocchi z gulaszem foto
3
Rozgrzać oliwę w rondlu, dodać pokrojony na drobne kawałki czosnek i listek laurowy. Chwilkę podsmażyć. Mięso pokroić a następnie włożyć do rondla i smażyć ok. 8-10 minut. Wlać wino i wymieszać. Dodać pomidory, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. 1,5 godziny. Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku. Ugotowane gnocchi podawać z tak przygotowanym sosem.
Krok 3 - Gnocchi z gulaszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 25.08.2015 11:10
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak