Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gnocchi w beszamelu pod aromatyczną panierką

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gnocchi 500 gr
sos beszamelowy 300 ml
białko 1 szt
pęczek swieżych ziół (kilka li
skórka cytrynowa 1
migdały 10 szt
cukinia 1-2 szt
parmezan starty 30 gr
szynka 100 gr
oliwa 2 łyżki
chleb czerstwy 150 skórka

Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi w beszamelu pod aromatyczną panierką

1.Czerstwą skórkę chleba zblędować ( jeśli jest jeszcze miekka włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut,żeby zrobiła się chrupiąca).
2.Posiekać zioła i wymieszać ze zblędowanym chlebem.Dodać otartą skórkę z cytryny.
3.Orzeszki migdałowe obrać ze skorupek. Zanurzyć we wrzątku na 1 minutę i zdjąć brązową skórkę. Pokroić na cieniutkie listki.
4.Szynkę pokroić w kostkę.
5.Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki.
6.Białko jajka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
7.Pianę połaczyć z ostudzonym beszamelem.
8.Gnocchi obgotować we wrzącej i osolonej wodzie około 30 sekund. Odcedzić.
9.Gnochi połaczyć z beszamelem wymieszanym z pianą.Dodać 2 łyżki parmezanu i 1/2 szynki pokrojoną w kostkę. Wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
10.Gnocchi w formie posypać panierką z chleba i ziół ( zostawić część panierki do posypania wierzchu).
11.Następnie pokroić cukinię w plasterki i ułożyć warstwę z cukini.
12.Warstwę cukini posypać resztą panierki, szynki i migdałami.
13.Całość polać 2 łyżkami oleju z oliwek i zapiec około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
14.Podawać lekko przestudzone.
Smacznego!

*gnocchi – włoskie kopytka, które możemy kupić gotowe lub przygotować w domu same.
Składniki:1kg ziemniaki, 300 gr mąka, 1 jajko,sól.
Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę,jajko,sól i wyrobić jak najszybciej. Ciasto ciąć kawałkami, uformować cienki wałek i ciąć cylindry o wielkości 1-1.5 cm, które następnie lekko zgnieść palcem w środkowej części lub przycinąć na specjalnej desce z wypustkami, dzięki czemu powstaną na kopytkach paski. Gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia na wierzch.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 02.02.2014 00:14
smaczne...super pomysł
Klausia 05.01.2014 11:45
dla mnie bomba :)
EmciaPichci 25.11.2013 06:39
to jest to!
olkaaa 04.08.2013 15:06
chętnie spróbuję
martyna94 02.07.2013 16:48
Bardzo dobre, mmm :)
mysza75 01.06.2013 11:50
Coś pysznego, palce lizać :-)
caralajna 16.05.2013 06:50
ciekawe danie, wygląda apetycznie
Renata22 08.05.2013 08:43
takie danie to uczta dla podniebienia, pięknie wyglada!;)
Alex_M 01.05.2013 13:24
musi smakowac bosko :)
Magiczna_Kuchnia 29.04.2013 00:24
wygląda zachęcająco
iwi 28.04.2013 18:05
Pycha danie.
Konczi 28.04.2013 17:51
smacznie wygląda
adelajda 28.04.2013 17:37
ja formuję gnocchi na widelcu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak