Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi w beszamelu pod aromatyczną panierką
2.Posiekać zioła i wymieszać ze zblędowanym chlebem.Dodać otartą skórkę z cytryny.
3.Orzeszki migdałowe obrać ze skorupek. Zanurzyć we wrzątku na 1 minutę i zdjąć brązową skórkę. Pokroić na cieniutkie listki.
4.Szynkę pokroić w kostkę.
5.Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki.
6.Białko jajka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
7.Pianę połaczyć z ostudzonym beszamelem.
8.Gnocchi obgotować we wrzącej i osolonej wodzie około 30 sekund. Odcedzić.
9.Gnochi połaczyć z beszamelem wymieszanym z pianą.Dodać 2 łyżki parmezanu i 1/2 szynki pokrojoną w kostkę. Wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
10.Gnocchi w formie posypać panierką z chleba i ziół ( zostawić część panierki do posypania wierzchu).
11.Następnie pokroić cukinię w plasterki i ułożyć warstwę z cukini.
12.Warstwę cukini posypać resztą panierki, szynki i migdałami.
13.Całość polać 2 łyżkami oleju z oliwek i zapiec około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
14.Podawać lekko przestudzone.
Smacznego!
*gnocchi – włoskie kopytka, które możemy kupić gotowe lub przygotować w domu same.
Składniki:1kg ziemniaki, 300 gr mąka, 1 jajko,sól.
Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę,jajko,sól i wyrobić jak najszybciej. Ciasto ciąć kawałkami, uformować cienki wałek i ciąć cylindry o wielkości 1-1.5 cm, które następnie lekko zgnieść palcem w środkowej części lub przycinąć na specjalnej desce z wypustkami, dzięki czemu powstaną na kopytkach paski. Gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia na wierzch.