gnocchi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    60 dkg
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • jajka

    2 szt
  • gałka muszkatołowa

    szczypta
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy,solimy i gotujemy,następnie je mielimy,dodajemy mąkę jedno jajko i jedno żółtko gałkę sól mieszamy i wyrabiamy ciasto.Na wysypanej mąką stolnicy formujemy wałki podobnie jak na kopytka i kroimy na małe kluseczki,nagniatamy na końcach nadając im owalny kształt i formujemy widelcem wgłębienie.Gotujemy w osolonym wrzątku i po wypłynięciu wyciągamy.Fajnie smakują z podsmażonymi ząbkami czosnku pomidorami bez skórki i drobno pokrojonymi listkami świeżej bazylii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 24.10.2011 17:04
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat