Gniazko z ciasta francuskiego z camembertem, tymiankiem i żurawiną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tymianek

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • ciasto francuskie

    1 rolka
  • camembert

    2x100 gramów
  • konfitura żurawinowa

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nastawić na 220 stopni - góra/dół. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na płaskiej powierzchni, przeciąć na pół wzdłuż krótszego boku i ściąć z każdego kawałka pasek, tworząc kształt kwadratu z większej części ciasta - odkrojone paski odłożyć!!

Na środku każdego kawałka ciasta ułożyć ser i zawinąć boki ciasta tak, by utworzyły kwiat-gniazdko, opatuliły ser. Odłożone paski ciasta bardzo delikatnie i ostrożnie rozciągnąć i owinąć nimi "kwiaty" u nasady, oklejając cały bok., przełożyć obydwa gniazdka na blachę, zostawiając około 5 cm odstępu od siebie.

Ser posypać niewielką ilością tymianku, a ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem - wewnątrz i na zewnątrz. Do środka nałożyć konfiturę i całość jeszcze oprószyć tymiankiem.

Wstawić całość do nagrzanego piekarnika i piec 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i zmienić grzanie na sam dół, piec tak jeszcze 10-15 minut, by ser w środku się roztopił, a ciasto na zewnątrz było złociste i chrupiące.

Podawać od razu po upieczeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
miroslawa 23.02.2013 05:54
fantastyczne przepisy
Rafał3 22.02.2013 16:15
mniam
Boska_Agatka 22.02.2013 16:03
świetne
Krzysztof15 22.02.2013 15:57
super
marta19 22.02.2013 15:54
ciekawy przepis Muszę wypróbować
IwonaDD 22.02.2013 15:05
same cudowne przepisy widze u ciebie - komplementy
zielonamorelka 22.02.2013 14:46
mmmm cudowne danie nie probowalam jeszcze tego sera ale chyba niebawem sie skusze w takim polaczeniu na pewno bedzie mi smakowal:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat