Gniazdo

Gniazdo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pesto z suszonych pomidorów

  • suszone pomidory

    250 gram
  • płatki migdałowe

    100 gram
  • bazylia świeża

    1 garść
  • ocet balsamiczny

    2 łyżeczka
  • ser grana padano

    1 łyżka
  • sól i pieprz

  • makaron spaghetti

    100 gram

Gnocchi verdi

  • szynka parmeńska

    6 plaster
  • ser ricotta

    250 gram
  • szpinak baby

    450 gram
  • ząbek czosnku

    2 sztuka
  • mąka pszenna

    1/2 szklanka
  • bułka tarta

    1/5 szklanka
  • jajka

    2 sztuka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 łyźeczka
  • ser grana padano

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżka

Sos szałwiowy

  • masło

    3 łyżka
  • szałwia

    1 garść
  • orzeszki piniowe

    100 gram
  • ser grana padano

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

To danie jest kilkuczęściowe, ale uwierzcie mi każda z nich jest banalnie prosta ;) Zatem zaczynamy od najprostszej, czyli od przygotowania pesto :) Wszystkie składniki wkładamy do rozdrabniacza i blendujemy na jednolitą masę. Szpinak myjemy, osuszamy, a na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy posiekany czosnek, a następnie szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przesmażamy aż zmniejszy swoją objętość. Przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy ricottę, jajka, mąkę z bułką tartą, ser i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wstawiamy ciasto do lodówki na 40 minut, po tym czasie wykładamy na posypaną mąką blat i formujemy z ciasta jajka ;) Gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu, gdy gnocchi wypłyną, wyławiamy je łyżką cedzakową. W międzyczasie przygotowujemy sos szałwiowy, na rozgrzanej patelni prażymy orzeszki pinii, dokładamy liście szałwii, ser i przez moment smażymy, gdy nasz sos nabierze aromatu, zdejmujemy patelnię z gazu. Pamiętamy aby w tym samym czasie ugotować makaron i po odcedzeniu, wymieszać z pesto. Następnie układamy na makaronie, zawinięte w szynkę parmeńską gnocchi i polewamy z wierzchu sosem, a na koniec posypujemy startym serem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Róża1

10.04.2017 10:29
pyszności !! palce lizać :-)

Wiktoria29

18.02.2017 19:28
fajne danie

Konczi

17.02.2017 12:41
pysznie wygląda

anka1988

17.02.2017 12:06
prezentuje się obłędnie, az szkoda jeść :)

RenataZ-et

17.02.2017 11:58
bardzo ładnie podane :)

Ania321

17.02.2017 11:25
apetyczne danie :)

ilka01

16.02.2017 22:07
pyszności :)

bertpvd

16.02.2017 21:52
pięknie podane danie

magdow

16.02.2017 21:26
smakowitości ;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat