Przepis i sposób przygotowania na: Gniazda bezowe z cytrynowym kremem i bananami
Kroki postępowania
Piekarnik nagrzewamy do 180*c.
Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną puszystą pianę ze szczyptą soli, cały czas miksując wsypujemy stopniowo po dwie łyżki cukru aż do skończenia, cukier ma się rozpuścić wlewamy sok z cytryny, dodajemy mąkę ziemniaczaną miksujemy jeszcze chwilę, dodajemy parę kropli czerwonego barwnika, mieszamy tylko rózgą miksera aby barwa była niejednolita.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 5 minut, po czym temp zmniejszamy do 110*c i suszymy 90 minut, zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Bezy mają być twarde a w środku z delikatną pianką.

Schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywny krem,

