Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Glony wakame na przystawkę

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szalotka 1 sztuka
sezam prażony
olej sezamowy 3 łyżka
biały ocet winny 4 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Glony wakame na przystawkę

Do przygotowania przystawki potrzebujemy 20 gram glonów wakame.

Glony wakame zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 10-15 minut (glony w tym czasie znacznie zwiększą swoją objętość, więc najlepiej umieścić je w misce lub garnku o pojemności co najmniej 1,5 litra). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sicie do odsączenia.

Do oleju dodajemy ocet ryżowy, sos sojowy oraz obraną i drobno posiekaną szalotkę.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sosem zalewamy glony, dokładnie mieszamy.

Odstawiamy na 10 minut, aby składniki się "przegryzły".

Rozkładamy na małe miseczki. Przed podaniem posypujemy prażonym sezamem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Super 05.05.2023 18:00
Mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak