Glazurowana szynka szpikowana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka

    1,5-2 kg
  • marchew

    1
  • cebula

    1
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

    5-6
  • Glazura:

  • cukier

    100 g
  • miód

    100 g
  • wino czerwone wytrawne

    100 ml
  • olej do smażenia

  • ocet jabłkowy

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Glazurowana szynka szpikowana foto
Szynkę myjemy , osuszamy , podsmażamy z każdej strony na gorącym oleju .
Krok 2 - Glazurowana szynka szpikowana foto
Wlewamy do dużego garnka wodę , zagotowujemy . Wkładamy szynkę , dodajemy przyprawy i solimy wg uznania.Obieramy cebulę , kroimy w krążki , dodajemy do szynki , obieramy marchew , kroimy i dodajemy do garnka z szynką . Całość gotujemy okolo 2-2,5 godziny . Uzupełniamy wodą , bo mięso musi być zakryte .
Krok 3 - Glazurowana szynka szpikowana foto
Po ugotowaniu , szynkę studzimy w wywarze , wynosząc garnek w chłodne miejsce . Potem wyciągamy z wywaru , nacinamy w romby , szpikujemy gozdzikami .
Krok 4 - Glazurowana szynka szpikowana foto
Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego . W rondelku umieszczamy cukier , ocet i wino , doprowadzamy do wrzenia .Dodajemy miód , zagotowujemy jeszcze raz .Zestawiamy glazurę z ognia .
Krok 5 - Glazurowana szynka szpikowana foto
Częścią glazury polewamy szynkę , wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C , pieczemy do godziny , polewając szynkę parę razy glazurą , a potem wytworzonym sosem .
Krok 6 - Glazurowana szynka szpikowana foto
Podajemy na zimno .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 28.12.2013 18:22
Wygląda na smaczne.
dodi 28.12.2013 17:55
pyszna szyneczka
Katarzyna54 28.12.2013 17:05
pyszny przepis
patryska76 28.12.2013 16:51
Wygląda naprawdę przepięknie;-)
norweska20 28.12.2013 16:40
pyszne te mięsko
wyattearp 28.12.2013 16:40
ale ładna szyneczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat