Gicz cielęca

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gicz cielęca

    2 po 700-800 g
  • cebule

    3 szt
  • włoszczyzna

  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • wino białe wytrawne

    250 ml
  • bulion cielęcy

    500 ml
  • olej

    3 łyżki
  • ocet winny

    3 łyżki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

  • natka pietruszki

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Włoszczyznę obrałem, pokroiłem na kawałki dość grube. Obrałem cebulę, pokroiłem na ćwiartki. W brytfance rozgrzałem olej, obsmażyłem mięso z każdej strony. Przyprawiłem solą , wyjąłem z brytfanki. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem pokrojoną włoszczyznę i ćwiartki cebul, dodałem koncentrat pomidorowy. Wlałem wino i rosół, ocet winny, włożyłem gicze, wstawiłem na 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. ( drugi poziom od dołu ). Co jakiś czas polewałem tworzącym się sosem. Pod koniec gotowania doprawiłem cukrem , solą i pieprzem. Dodałem natkę pietruszki, chwilę dusiłem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Internetowa Kuchnia 01.03.2015 19:04
niecodzienny przepis :)
Ola1young 01.03.2015 13:00
pyszne ,ładne zdjęcie ;)
Katarzyna59 01.03.2015 11:26
Po prostu super!!!
Konczi 01.03.2015 11:06
Musiała być pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat